La carxofa, flor de primavera

Després de tot un any, han tornat a florir les carxoferes. Aquesta setmana ja n’hem posat les primeres a les cistelles! Les carxofes, quan son bones, estan ben premudes: si les estrenys entre els dits, les sents plenes i cruixents. Si tenen taques fosques, bon senyal: han estat tocades pel fred i seran més bones. Aquest any, amb l’hivern que ha fet, caldrà veure com surten…!

Com cuinar aquestes flors de primavera? Citem Maria Nicolau a Visca la Terra (Rosa dels Vents, 2023), que proposa diverses textures!

Aquestes flors precioses es poden cuinar de totes les maneres imaginables. Fins i tot es poden menjar crues tallades molt fines i amanides com un carpaccio. Penseu, en aquest cas, a enretirar els pèls del cor, sobretot si són velles, i les fulles exteriors, que són molt dures. Senceres cuites al forn o a la brasa, amanides simplement amb un raig d’oli i un raget de whisky o brandi, són delicioses. […] Si les confiteu senceres, confitades com si fossin cassoletes i amb el tronc i tot, després les podeu guardar en pots amb oli segellats al bany maria, o les podeu farcir […]. El secret per fregirles i que no quedin olioses és tallar-les molt fines i posar-les a la paella amb oli ben calent en quantitats petites, de manera que evitem que l’oli es refredi de cop i les xopi.

Que aprofiti!

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *