Aquest mes us proposem una recepta amb molts dels productes de temporada de l’hort: una amanida d’estiu. Es tracta d’una recepta ràpida, fresca i senzilla. Veureu que no ens posem molt estrictes amb les quantitats de cada ingredient: confiem en la mesura pròpia del tast!
Per començar, ratllem remolatxa, carbassó i poma i ho submergim en aigua amb unes gotes de suc de llimona durant uns minuts per tal que no s’oxidi i, si ens en sobra, la puguem guardar uns dies (remolatxa a part si no volem que ho tenyeixi tot!). Després, ho escorrem. Pels qui no us agrada la remolatxa crua, també es pot bullir uns minuts abans de ratllar.
Per altra banda, courem patata i mongeta tendra tallades. [Dada curiosa: haureu vist que les últimes setmanes hem canviat les patates vermelles del Jose, que eren guardades de fa mesos, per patates agries, d’un color més clar, que són noves d’aquest estiu. Aquestes patates són ben plenes d’aigua, encara i, segons diu la Maria Nicolau, fan les millors amanides de patata freda. “Cal bullir-les sempre amb pell i en una olla partint d’aigua freda amb sal, perquè la calor pugui anar-los entrant a dins a mesura que l’olla s’escalfa i quedin senceres i no es desfacin”, citat del llibre que recomanem!]
Podem fer servir l’olla convencional o bé l’olla a pressió, si voleu ser més ràpides. Idealment, les courem al vapor, sense contacte amb l’aigua, perquè conservin totes les propietats: nutrients, sabor, color… Començarem bullint la patata i, a mitja cocció, hi afegirem la mongeta. En acabat, deixarem refredar.
També hi afegirem ceba tendra. Pels qui us agrada crua, la tallem en tires fines i, si volem rebaixar-ne la potència, la deixem en aigua uns minuts. Si la preferim cuita, la podem fer conjuntament amb la patata i la mongeta.
Per enllestir-ho, unirem tots els ingredients i prepararem una salsa típica de l’est d’Europa per amanir. Explicarem la versió grega, tot i que la nostra companya de Can Tonal, la Selin, que és d’origen turc, ens diu que la fan diferent a Turquia.
Ratllem el cogombre (n’arribaran aviat del nostre hort!) i el mesclem amb iogurt. Hi afegim unes fulles de menta tallades ben petites, un rajolí d’oli, unes gotes de suc de llimona i un polsim de sal. Si volem, també podem afegir-hi una dent d’all picadeta.
Es pot amanir de qualsevol altra manera i, clar, hi podem afegir tots els ingredients que vulguem: tomàquet, pastanaga, ravenets..!
Per qui vulgui una recepta de temporada una mica més elaborada, us redirigim a la recepta de crema de blat de moro (https://www.ccma.cat/tv3/alacarta/tot-es-mou/crema-de-blat-de-moro-amb-maria-nicolau/video/6231278/) que la Maria Nicolau explicava la setmana passada a la seva secció al programa Tot és mou de TV3. Ben aviat us posarem a les cistelles panotxes de Can Tonal i podreu fer-la!